Sunday, October 19, 2014

Makaroni Bakar



Hari ni terlebih rajin nak memasak...selalu makan kat luar aje..rasa nak makan makaroni bakar..dah boring makan nasi...senang aje buatnya...

Resepi Makaroni Bakar

Bahan -bahan:

Makaroni 2 cawan - rebus agak lembut tapi jangan sampai hancur pulak
1 biji bawang holland - potong dadu
3 ulas bawang putih -cincang halus
1 sudu besar rempah kari
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos spaghetti
2 sudu besar sos tiram
Daging @ ayam cincang
Sosej - potong dadu
Lobak merah potong dadu
Minyak zaitun @ minyak masak
Garam
Daun sup - hiris halus

Sos putih:

50 gram butter
4 sudu besar tepung gandum
3 cawan susu penuh krim
2 keping cheddar cheese
sedikit garam dan serbuk lada hitam

Cara-cara:

1. Tuangkan minyak zaitun / minyak masak tumis bawang holland, bawang putih sampai naik bau. Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis lagi sampai cili garing. Kemudian masukkan sos spaghetti, sos tiram dan sedikit garam.

2. Masukkan pula daging cincang, lobak merah dan sosej, masak sekejap. Kemudian masukkan makaroni yang telah direbus tadi. Gaul mesra sekejap.

Cara memasak sos putih:

1. Panaskan butter atas kuali non-stick sampai cair. Tapi guna api yang perlahan sebab tak nak butter hangus.

2. Bila dah cair maukkan tepung gandum, kacau sampai tepung jadi golden.

3. Bila tepung dah jadi golden tu masukkan susu dan cheese. Kacau sampai semua larut. Kalau pekat sangat boleh tambah susu lagi.

4. Perasakan dengan garam dan lada hitam. Tutup api.


Masukkan makaroni yang digoreng dalam dulung pembakar @ bekas yang boleh masuk oven. Buat 4 lapisan-  lapisan bawah makaroni, lepas tu letak selapis sos putih. Letak lagi makaroni dan atas sekali selapis lagi sos putih. Taburkan daun sup kat atas sos putih tadi. Bakar dalan oven pada suhu 180 darjah untuk 20 - 30 minit @ sampai sos putih jadi golden tapi jangan sampai hangus...Siap untuk dimakan... :) 

* Rebus makaroni dengan sedikit garam supaya makaroni tak rasa tawar.

2 comments: