Hi hari ni nak post pasal masak-memasak jugak..aku rasa memasak ni dah jadi 'main post' aku kat blog ni..Anyway encik suami dah bising dia gemuk..so hari ni aku masak makanan yang sihat sikitla..Ikan kukus tomyam. Ok ni resepinya..Happy cooking..
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (sederhana)
1 biji bawang besar (mayang)
2 ulas bawang putih (ketuk)
2 inci halia (hiris)
1-2 tangkai serai (hiris)
3 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi (ambil jus)
2 sudu besar sos plum
Sedikit garam dan serbuk perasa
Cara-cara:
1. Tumis bawang besar,bawang putih, halia, dan serai sehingga wangi.
2. Masukkan pes tomyam. Tumis selama 2 minit.
3. Masukkan sos tiram, limau kasturi, serbuk asam.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
5. Kukus ikan selama 5 minit kemudian tuang bahan-bahan tumis ke atas ikan dan kukus sehingga masak.
No comments:
Post a Comment