Tengok dalam freezer ada sotong..beli hari rabu lepas..dok pikir2 kalau simpan lama2 ni mesti tak sedap so bertungkus-lumusla buat sambal sotong..so ni aku nak share dengan kengkawanla..
BAHAN-BAHAN (untuk 2 orang makan):
200 gram sotong (4 ekor sotong sedang)
1 cawan cili kisar (kalau tak suka pedas boleh kurangkan)
Bahan2 kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1-2 biji buah keras
1/4 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA2:
- Sotong, dicuci bersih dan dipotong. Cuci dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar, tumis hingga garing.
- Masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga pekat.Masukkan sotong dan gaul. Masak hingga sotong kecut sedikit.
No comments:
Post a Comment