Sunday, December 5, 2010

Spaghetti Bolognese

Hari ni jom main masak2..rasa nak masak spaghetti hari ni..selalunya kita beli sos spaghetti mesti rasa masam & tak sesuai dengan tekak melayu..actually kena tambah bahan2 lain baru rasa sedap..cubalah resepi ni sumber dari http://www.campbellsoup.com.my


Spaghetti Bolognese

Bahan2:
425gm Pasta spaghetti
3 sudu makan Minyak zaitun
2 sudu besar cili boh / cili giling (jika nak pedas)
1/2 biji lobak merah (potong dadu)
2 biji Bawang putih (dicincang)
2 biji Bawang besar (dicincang)
4 batang Batang saderi
500gm Daging cincang
2 sudu makan Puri tomato
425gm tomato (dicincang)
150ml Stok daging/ 1 kiub stok daging
Secukup rasa Garam
Secukup rasa Lada hitam
2 sudu makan Oregano
2 sudu makan Keju Parmesan/ Keju Cheddar
300gm Prego Traditional Tomato


Cara2:
1) Panaskan minyak di dalam kuali besar dengan api sederhana. Tambahkan bawang dan daun saderi, kacau selama 5 minit. Masukkan cili boh, tumis sampai pecah minyak.
2) Masukkan bawang putih dan daging cincang, kacau sehingga daging hilang warna kemerahannya. Masak untuk 10 minit lagi sambil dikacau bahan-bahan tersebut.
3) Besarkan api, masukkan puri tomato dan kacau selama 1-2minit. Masukkan juga tomato cincang, lobak merah, stok daging, bahan-bahan perasa ( garam dan lada hitam) dan oregano.
4) Tutup kuali dan renihkan masakan selama 45 minit, kacau sekali sekali.
5) Masak pasta di dalam periuk besar berisi air mendidih yang telah dicampurkan dengan sedikit gram dan 1 sudu makan minyak zaitun Masa yang diperlukan untuk pasta masak ialah dalam 6 minit.
6) Toskan pasta. Percikkan minyak zaitun dan gaulkan bersama pasta.
7) Tuangkan Prego Traditional Tomato ke atas spageti.
8) Taburkan keju Parmesan.



2 comments:

  1. lapar lapar bc entry dak tomei ni...adoi... tp cam complicated je...hehehe ;p

    ReplyDelete
  2. susah ke?rasanya nilah resepi paling senang tau..

    ReplyDelete